Monday, April 27, 2009

Niste ar'metica elementara.

..sau odyssey, partea a doua.

Dupa vreo 5 luni de la factura (timp in care va puteti imagina ce s'a intamplat cu factura), oamenii mai vor un mic proiect, oarecum bazat pe primul(inca neplatit).
Si cum sa'l faci pe freelancer sa lucreze daca nu incercand sa'i explici cat de rau iti pare de incurcatura, si cum totul se va rezolva repede, poate chiar maine.
Ba mai mult, ca sa fie foarte convingatori - "hai zi'ne tu un buget, ca sa fim chit".

Zis si facut.

Desigur, bugetul e prea mare."Cum ii justificam clientului.." Pai hai sa'i explicati cum au trecut 5 luni de cand aveti factura de la furnizor, nu?

In regula, propuneti voi un buget. Cam cat v'ar conveni voua (devine amuzant, nu?).
Oamenii propun, eu sunt de acord, oamenii nu mai zic nimic. Trec niste luni. Vreo 3.

Dupa 3 luni, rasare din nou proiectul. De data asta, bugetul propus de agentie s'a injumatatit. Evident, ii intreb cum naiba s'a ajuns la socoteala asta. Ei se fac ca nu pricep.

Dupa care, povestea din primul post cu odyssey - o sa incerc sa nu ma repet.

O nebunie. Daca nu mi s'ar intampla magariile astea, as crede ca e un rezumat al unui scenariu prost de atf, anu' 1.
----
Acum odyssey vrea niste modificari la proiectul al carui buget s'a injumatatit dupa niste intarzieri. Deocamdata ne mai imprietenim, pe mail. Revin cu detalii.

Update: haha, bugetul s'a injumatatit din nou! :D

5 comments:

  1. Nu te supara, frate! E vina ta ca mai lucrezi. Sau ca le dai job-ul done, fara sa fi platit restantele...
    Eu asa as face:
    "Fa si mie ca ma arde", "Sigur ca da. Cand il vrei?" "Pai, maine dupa-masa." "OK. Se face."
    Maine dupa-masa:
    "Gata?" "Gata, ce?" "Pai. jobu' care ma ardea ieri..." "Aaa! Stai sa vezi ce mi s-a intamplat! Ma uitai pa ecstrasu' da cont, si vazui ca nu platirati de fo' 6 luni." "Da, si?" "Pai cand vad io banii, vedeti si voi jobu'. Bine?"

    Functie de raspuns, trantesti sau nu telefonul. Sau meilu'. Sau messu'.

    ReplyDelete
  2. Pai, momo, ai facut tu asta?
    Daca da, ce'a iesit?
    Daca nu inca, ce crezi ca ar iesi?

    ReplyDelete
  3. Am auzit niste zvonuri incredibile, cum ca nu s-ar face plati la timp a.i. agentiile sa mai gainareasca putin din dobanda bancara. Sa fie adevarat?

    ReplyDelete
  4. Scuzati-mi ignoranta, ce s-ar intampla daca cineva ar aplica varianta lui momo? Daca tot ajutati publicu', ajutati-l pana la capat...

    ReplyDelete
  5. Varianta scurta e si aia trista - am muri de foame.

    N'am intalnit pe nimeni (poate cu una-doua exceptii in 6-7 ani) care sa plateasca la timp. Ce inseamna asta? Inseamna ca intarzierile de ~1 luna nici macar nu se mai pun ca intarzieri. Asta ar insemna ca pana acum sa fi aplicat tactica momo cu toti clientii. Sau, ma rog, cu primii 3, pentru ca dup'aia probabil ca n'as mai fi avut de lucru.
    Cum spuneam si in alt post, una dintre probleme e faptul ca tot timpul or sa existe niste baieti flamanzi care fac orice pentru oricati bani, in oricat timp, cu rezultate pe masura.

    Cat timp clientii or sa mearga pe principiul "ne doare'n 14 de cum iese cat timp ne scoatem banii si tinem costurile la minim", solutia lui momo nu intra in discutie.

    ReplyDelete